marți, 12 noiembrie 2013

Coronița de Advent - semnificații


Advent, numit și Postul Crăciunului sau Postul Sfântului Martin, ori Postul Ignatului, este perioada precedentă Crăciunului. Perioada variază de la patru la șase săptămâni, în funcție de loc și religie.Este un post al bucuriei ce cuprinde programul liturgic al Bisericii, iar un loc special îl ocupă colindele tradiționale. Adventul aduce speranță pentru cei credincioși, aduce speranță pentru oamenii smeriți, aduce speranță celor disprețuiți, aduce speranță celor care nu-L cunosc pe Dumnezeu. Vă recomand să citiți articolul Adventul aduce speranţa.




Coroana de Advent este o tradiție născută în Hamburg, în secolul al XIX-lea. Un pastor evanghelic a cumpărat o casă, a renovat-o și a primit în casă copiii de pe stradă, oferindu-le un loc unde să stea și mâncare. El i-a ajutat și i-a învățat o meserie, astfel când au crescut eu putut să se întrețină singuri și să nu mai cerșească.
În fiecare an, în timpul Adventului, pastorul organiza un moment de rugăciune. Din anul în care a început să primească în casa sa copiii orfani, a vrut să facă mai frumos acest timp, această perioadă a Adventului. Astfel fiecare copil aprindea câte o lumânare, începând cu 1 decembrie, în timpul momentelor de rugăciune. Un prieten al pastorului a pregătit, pentru acest moment, un cerc de lemn pe care au fost așezate toate lumânările astfel încât să pară o coroană de lumină; de Crăciun această coroană avea 24 de lumânări aprinse. Mai târziu copiii au decorat coroana cu ramuri de brad, ca semn al vieții.

Acest obicei a devenit plăcut de oameni astfel și-au făcut și ei propriile coroane de Advent, dar pentru că numărul lumânărilor era prea mare l-au micșorat la 4 (după cele patru duminici ale Adventului: trei de culoare violet și una de culoare roșie - violet pentru a indica penitența şi convertirea la Dumnezeu, roşie ca semn al bucuriei pentru iminenta naştere a lui Isus; cea roşie se aprinde în a treia duminică de Advent, numită chiar Gaudete (bucurați-vă), ele pot fi însă toate de culoare albă sau în patru culori diferite.

La început tradiția a fost privită cu suspiciune în lumea catolică, fiind de origine protestantă, dar s-a răspândit foarte repede mai ales după Primul Război Mondial.

Coroana de Advent are o funcție religioasă, vestește apropierea Crăciunului, trezește rugăciunea creștină, ne reamintește că lumina, căldura, viața vin de la Isus care învinge răul și întunericul; este un imn adus naturii care revine la viață, atunci când totul pare a se sfârși, un imn adus luminii care învinge întunericul, un imn adus lui Cristos, adevărata lumină, care vine să învingă întunericul răului și al morții.

Coroana de Advent are o formă circulară. Cercul este încă din antichitate un semn al veșniciei și al unității; aici indică și soarele și ciclul său anual, modul său continuu de a se reproduce, fără a se consuma vreodată; exprimă foarte bine misterul lui Cristos care este propus mereu. La fel ca și inelul, care este un tot continuu, coroana este și semn de fidelitate, fidelitatea lui Dumnezeu față de promisiunile sale.

Aprinderea succesivă a lumânărilor indică apropierea progresivă a Nașterii lui Isus, progresiva victorie a luminii asupra întunericului. De aceea e bine ca aprinderea lor să aibă loc seara, pe întuneric. Fiecare lumânare își are semnificația sa religioasă. Conform tradiției, prima este lumânarea profetului, a doua a Betleemului, a treia a păstorilor, a patra a îngerilor. 

Postul Crăciunului la ortodocsi este mai mare de 4 săptămâni și nici nu am găsit vreo legătură cu această coroniță. Totuși mie mie îmi place foarte mult, pentru că are o legătură cu rugăciunea, credința, Isus ... de aceea am adoptat-o de câțiva ani. 

Indiferent de religie, vă invit să realizăm împreună o colecție de Coronițe de Advent, în cadrul Concursului Cizmulița Moșului ediția a II-a și să aprindem împreună lumânările începând cu 1 decembrie cu o rugăciune. 

Surse de inspirație: 
Părți din articol sunt preluate de pe ProFamilia 

Vă doresc o zi minunată plina cu soare în case și în sufletele voastre!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu