joi, 14 februarie 2013

Ziua Indragostitilor vs. Sfantul Valentin

Ziua Indragostitilor in traditia occidentala se sarbatoreste pe data de 14 februarie si poarta denumirea de Valentine's Day. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indraostitilor galezi.
In Franta, o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscuta drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale. In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscuta ca „Valentinsdag”. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca.
Ziua Indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi.

In Romania sarbatoarea traditionala a indragostitilor este de Dragobete, pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul romanesc, care, se presupune a fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gasit sin in cuvantul romanesc dragoste. Ea simbolizeaza fiorul iubirii, dar marcheaza si inceputul primaverii, anotimpul in care intreaga natura se trezeste la viata.

In traditia crestina exista mai multi sfinti cu numele de Valentin, unii dintre acestia fiind martirizati in aceeasi zi, dar in zone diferite ale lumii.
Sfantul Valentin sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfant al crestinilor romano-catolici. Dupa legenda el ar fi cununat uin pagan cu un crestin, daruia tinerilor indragostiti flori din gradina lui, a vindecat oameni bolnavi. A fost inviunit de "cununare religoasa" a perechilor de indragostiti, in ciuda poruncii imparatului roman Claudius II. De aceea a fost condamnat la moarte si executat pe 14 februarie, din cauza credintei lui.
Calendarul Romano-Catolic nu-l mai pomeneste in aceasta zi, pe Sf Valentin, fiind scos din calendar in 1969 din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant. In prezent, la 14 februarie, catolicii ii amintesc pe Sfintii Chiril si Metodie.
Sfantul Valentin al Ortodoxiei este praznuit de Biserica in ziua de 30 iulie.

Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.
Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.
Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.
In Calendarul Ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, intalnim mai multi mucenici care au purtat acest nume: Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie, Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie. 


Ca si concluzie, se pare ca punem egal intre aceste doua zile, fara sa ne intrebam daca este chiar asa.
Daca vreti sa o preluati ca Valentine's Day preluati-o dar nu o numiti Sf. Valentin.
Zi frumoasa!
 

Un comentariu:

  1. din pacate nu prea se mai tine seama de sfantul sarbatorii, lucru valabil pentru aproape toate sarbatorile...motive de petrecere se gasesc destule..si pt Craciun, se sarbatoreste Mos Craciunul nicidecum nasterea pruncului Isus.

    RăspundețiȘtergere