sâmbătă, 23 februarie 2013

Dragobete


Dragobete este o sarbatoare cu radacini slave celebrata in unele locuri din Romania pe 24 (Glovo-Obretania) sau pe 28 februarie, 1,3 si 25 martie (aceste date diferite sunt cauzate de confuzia data de cele doua calendare - iulian si gregorian). Sarbatoarea de Dragobete (Vobritenia) este considerata echivalentul sarbatorii Valentine's Day (sau ziua Sfantului Valentin), sarbatoare a iubirii.
Etimologia cuvantului a fost dezbatuta de numerosi etnologi si filologi, propunandu-se variate explicatii pentru originea sa.


Cine a fost Dragobete
- zeu tanar al Panteonului autohton, patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti, identificat cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca.
- fiul Babei Dochia, o parte omeneasca si o parte ingereasca, un june frumos si nemuritor
- zeu al dragostei si al bunei dispozitii, de ziua lui se organizau petreceri urmare de multe ori de casatorii.
- protectorul si aducatorul iubirii in casa si in suflet
- protector al pasarilor, o sarbatoare strans legata de fertilitate si de renastere a naturii, o sarbatoare a revigorarii vegetatiei, a vietii in crestere, o data cu trecerea la anotimpul de primavara durata zilei creste, zilele sunt mai insorite. Ziua in care toate pasarile si animalele se imperecheaza.

Se pare ca in aceasta perioada pasarile, vegetatia, dar si oamenii se puneau de acord cu natura, era o nunta a naturii, insemnand retrezirea la viata.

Ale nume ale lui Dragobete: Cap d eprimavara, Cap de vara, Sfant Ion de primavara, logodnicul pasarilor, Dragomiru-Florea, Granduru.


Traditii
Fetele si flacaii, imbracati de sarbatoare, se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. Desi se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati in buchete si se puneau ulterior in lautoarea fetelor, timp in care se rosteau cuvintele: Flori de fraga/ Din luna lui Faur/ La toata lumea sa fiu draga/ Uraciunile sa le desparti.
Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau si vorbeau fetele si baietii. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit "zburatorit", urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul o ajungea si fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici si expresia "Dragobetele saruta fetele". Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii.
In aceasta zi, oamenii mai in varzta trebuiau sa aiba grija de toate animalele din curte, dar si de pasarile cerului. Nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor.
Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat pentru a fi dragastoase tot anul.
Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita sapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.
Barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine tot anul. Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul. In aceasta zi nu se coase, nu se luceraza la camp, se face curatenie in casa pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor.

Exista credinta ca Dragobete ar veni, in chip nevazut, noapte atarziu, la fetele aprinse de fiorul napraznic al iubirii si le-ar saruta, asemeni zburatorului. Acestea ar urma sa se casatoreasca in acel an, gestul fiind luat ca o binecuvantare.
Surse: Wikipedia.
Sarbatoarea Dragobetelui nu are nici o legatura cu crestinismul, dar asemena sunt si Martisorul, Babele, Sanzienele ... pe care inca le sarbatorim, de care am luat si eu cunostinta de mica. Dar eu de Dragobete nu am auzit la "batranii" mei; anul acesta am alocat timp cautarii de informatii si nu am gasit mare lucru. Cateva atestari, presupuneri, obiceiuri diverse in functie de zona, dar nu o unitate. Imi pare mai degraba o traditie pastrata in unele zone ale tarii (daca mai e) care a devenit la fel de comerciala ca Valentine's Day. De fapt Dragobete pare ca a inviat cand a venit Valentine's Day in tara dupa '90. 
Voi ati auzit de la bunicii vostri de Dragobete? Stiti traditii, legende? Le puteti impartasi cu noi?
Multumesc!
Seara frumoasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu