marți, 1 martie 2011

O primavara minunata!


Si pentru ca ghicelul este vestitorul primaverii, va trimit unul in dar si va doresc multa sanatate, zile senine pline de bucurii si impliniri! Tare mi-ar place sa spun la revedere iarna, bine ai venit dulce primavar, dar inca e frig, zapada si chiar ninge in continuare.

Dar asta nu ne impedica sa impartim martisoare, zambete, flori si sa simtim primavara, caldura si bucuria in sufletele noastre si de ce nu ..... sa-i "molipsim" si pe cei din jurul nostru.

Dupa legenda Babei Dochia, martisorul anunta venirea primaverii; snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu sau in alb si negru, semnifica unitatea contrariilor, vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, bine-rau. Trditia spune ca martisorul se purta de la 1 martie pana la primele semne de primavara, legat de mana sau prins in piet, apoi era legat de ramurile unui copac ce urma sa infloreasca.
Tot dupa legenda Babei Dochia a ramas si alegerea babelor, fiecare persoana isi alege o baba intre 1 si 9 martie. Care e semnificatia? Se spune ca, asa cum este ziua respectiva, asa este firea omului sau asa va fi noul an; o "baba" calduroasa si cu soare va aduce celui ce a ales-o un an plin de bucurii, impliniri si mltumire sufleteasca; o "baba" mohorata, ploioasa va aduce cu ea un an mai greu, plin de incercari si obstacole; ploaia si ninsoarea sunt semn de bogatie in noul an.
Alegerea babelor de regula se face in functie de ziua de nastere; eu nu mi-am ales in nici un an baba dupa ziua de nastere si nici nu am contorizat apoi tot anul dupa vremea "babei"; dar, cu toate astea, o aleg an de an, ma bucur de tot ce ofera ea, imi place sa pastrez din traditii si incerc sa le transmit mai departe; ar fi pacat sa se piarda aceste cateva clipe ce aduc bucurie si ne insenineaza zilele.

Si daca tot ati avut rabdare sa cititi tot ce am scris, va mai ofer inca un cadou virtual, cate un martisor multicolor, mesterite de mine si printesa mea de 5 ani, Denissa; forma lor fizica a ajuns la colegii ei de gradinita :).



O zi minunata in continuare!

5 comentarii:

  1. Ghioceii sunt minunati si multumesc pentru ei,dar si pentru frumoasele martisoare facute de Denisa.Va pupam si va imbratisam.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoase martisoarele! Sper ca au fost incantati copiii sa le primeasca! O primavara luminoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. wow ce martisoare frumoase :):) bravo Denisa :)pupici de primavara si de la noi :)

    RăspundețiȘtergere
  4. O primavara superba si voua!
    Iar martisoarele sunt foarte frumoase. Ati avut ce mesteri!! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru mesaj Alinutza,la fel si tie - mult succes si o primavara cu multe bucurii.
    Martisoarele sunt superbe!
    cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere