joi, 28 februarie 2013

Martisoare

















Acestea sunt martisoarele noastre din acest an, sau mai bine zis acestea sunt modelele. Ca si numar anul acesta depasim 100 ;)). Daca va intereseaza indicatii despre un model anume, cum e lucrat, nu ezitati sa intrebati; voi incerca sa explic cat pot eu de bine.

Maine urmeaza sa va prezentam felicitarile.

Seara frumoasa!



sâmbătă, 23 februarie 2013

Dragobete


Dragobete este o sarbatoare cu radacini slave celebrata in unele locuri din Romania pe 24 (Glovo-Obretania) sau pe 28 februarie, 1,3 si 25 martie (aceste date diferite sunt cauzate de confuzia data de cele doua calendare - iulian si gregorian). Sarbatoarea de Dragobete (Vobritenia) este considerata echivalentul sarbatorii Valentine's Day (sau ziua Sfantului Valentin), sarbatoare a iubirii.
Etimologia cuvantului a fost dezbatuta de numerosi etnologi si filologi, propunandu-se variate explicatii pentru originea sa.


Cine a fost Dragobete
- zeu tanar al Panteonului autohton, patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti, identificat cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca.
- fiul Babei Dochia, o parte omeneasca si o parte ingereasca, un june frumos si nemuritor
- zeu al dragostei si al bunei dispozitii, de ziua lui se organizau petreceri urmare de multe ori de casatorii.
- protectorul si aducatorul iubirii in casa si in suflet
- protector al pasarilor, o sarbatoare strans legata de fertilitate si de renastere a naturii, o sarbatoare a revigorarii vegetatiei, a vietii in crestere, o data cu trecerea la anotimpul de primavara durata zilei creste, zilele sunt mai insorite. Ziua in care toate pasarile si animalele se imperecheaza.

Se pare ca in aceasta perioada pasarile, vegetatia, dar si oamenii se puneau de acord cu natura, era o nunta a naturii, insemnand retrezirea la viata.

Ale nume ale lui Dragobete: Cap d eprimavara, Cap de vara, Sfant Ion de primavara, logodnicul pasarilor, Dragomiru-Florea, Granduru.


Traditii
Fetele si flacaii, imbracati de sarbatoare, se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. Desi se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati in buchete si se puneau ulterior in lautoarea fetelor, timp in care se rosteau cuvintele: Flori de fraga/ Din luna lui Faur/ La toata lumea sa fiu draga/ Uraciunile sa le desparti.
Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau si vorbeau fetele si baietii. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit "zburatorit", urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul o ajungea si fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici si expresia "Dragobetele saruta fetele". Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii.
In aceasta zi, oamenii mai in varzta trebuiau sa aiba grija de toate animalele din curte, dar si de pasarile cerului. Nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor.
Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat pentru a fi dragastoase tot anul.
Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita sapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.
Barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine tot anul. Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca si sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiti tot anul. In aceasta zi nu se coase, nu se luceraza la camp, se face curatenie in casa pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor.

Exista credinta ca Dragobete ar veni, in chip nevazut, noapte atarziu, la fetele aprinse de fiorul napraznic al iubirii si le-ar saruta, asemeni zburatorului. Acestea ar urma sa se casatoreasca in acel an, gestul fiind luat ca o binecuvantare.
Surse: Wikipedia.
Sarbatoarea Dragobetelui nu are nici o legatura cu crestinismul, dar asemena sunt si Martisorul, Babele, Sanzienele ... pe care inca le sarbatorim, de care am luat si eu cunostinta de mica. Dar eu de Dragobete nu am auzit la "batranii" mei; anul acesta am alocat timp cautarii de informatii si nu am gasit mare lucru. Cateva atestari, presupuneri, obiceiuri diverse in functie de zona, dar nu o unitate. Imi pare mai degraba o traditie pastrata in unele zone ale tarii (daca mai e) care a devenit la fel de comerciala ca Valentine's Day. De fapt Dragobete pare ca a inviat cand a venit Valentine's Day in tara dupa '90. 
Voi ati auzit de la bunicii vostri de Dragobete? Stiti traditii, legende? Le puteti impartasi cu noi?
Multumesc!
Seara frumoasa!

joi, 14 februarie 2013

Ziua Indragostitilor vs. Sfantul Valentin

Ziua Indragostitilor in traditia occidentala se sarbatoreste pe data de 14 februarie si poarta denumirea de Valentine's Day. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indraostitilor galezi.
In Franta, o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscuta drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale. In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscuta ca „Valentinsdag”. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca.
Ziua Indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi.

In Romania sarbatoarea traditionala a indragostitilor este de Dragobete, pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul romanesc, care, se presupune a fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gasit sin in cuvantul romanesc dragoste. Ea simbolizeaza fiorul iubirii, dar marcheaza si inceputul primaverii, anotimpul in care intreaga natura se trezeste la viata.

In traditia crestina exista mai multi sfinti cu numele de Valentin, unii dintre acestia fiind martirizati in aceeasi zi, dar in zone diferite ale lumii.
Sfantul Valentin sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfant al crestinilor romano-catolici. Dupa legenda el ar fi cununat uin pagan cu un crestin, daruia tinerilor indragostiti flori din gradina lui, a vindecat oameni bolnavi. A fost inviunit de "cununare religoasa" a perechilor de indragostiti, in ciuda poruncii imparatului roman Claudius II. De aceea a fost condamnat la moarte si executat pe 14 februarie, din cauza credintei lui.
Calendarul Romano-Catolic nu-l mai pomeneste in aceasta zi, pe Sf Valentin, fiind scos din calendar in 1969 din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant. In prezent, la 14 februarie, catolicii ii amintesc pe Sfintii Chiril si Metodie.
Sfantul Valentin al Ortodoxiei este praznuit de Biserica in ziua de 30 iulie.

Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.
Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.
Sfantul Valentin a fost arestat, torturat si decapitat la Roma, la varsta de aproape o suta de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu. Sfantul Valentin a fost ucis in secret, in timpul noptii, pentru a se evita rascoala populatiei din Terni.
In Calendarul Ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, intalnim mai multi mucenici care au purtat acest nume: Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie, Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie. 


Ca si concluzie, se pare ca punem egal intre aceste doua zile, fara sa ne intrebam daca este chiar asa.
Daca vreti sa o preluati ca Valentine's Day preluati-o dar nu o numiti Sf. Valentin.
Zi frumoasa!
 

marți, 12 februarie 2013

Catelusul schiop de Elena Farago

Catelusul schiop

de Elena Farago

 
Eu am numai trei picioare,
Si de-abia ma misc: top, top,
Rad cand ma-ntalnesc copiii,
Si ma cheama "cuciu schiop".
 
Fratii mei ceilalti se joaca
Cu copiii toti, dar eu
Nu pot alerga ca dansii,
Ca sunt schiop si cad mereu!
 
Si stau singur toata ziua
Si plang mult cand ma gandesc
Ca tot schiop voi fi de-acuma
Si tot trist am sa traiesc.
 
Si cand ma gandesc ce bine
M-as juca si eu acum,
Si-as latra si eu din poarta
La copiii de pe drum!...
 
Cat sunt de frumosi copiii
Cei cuminti, si cat de mult
Mi-ar placea sa stau cu dansii,
Sa ma joc si sa-i ascult!
 
Dar copiii rai la suflet
Sunt urati, precum e-acel
Care m-a schiopat pe mine,
Si nu-i pot iubi de fel...
 
M-a lovit din rautate
Cu o piatra in picior,
Si-am zacut, si-am plans atata,
De credeam ca am sa mor...
 
Acum vine si-mi da zahar
Si ar vrea sa-mi fie bun,
Si-as putea sa-l musc odata
De picior, sa ma razbun,
 
Dar il las asa, sa vada
Raul, ca un biet catel
Are inima mai buna
Decat a avut-o el.
 
Trista, dar educativa. Edi a invatat o parte din ea la gradi.
 
Seara frumoasa!

Felicitari aniversare

Am experimentat un nou model de felicitari, mai apropiate de destinatar, personalizate. Cum sunt deja ajunse la destinatie vi le pot prezenta, poate gasiti inspiratie in ele.



















In ce consta personalizarea:
- desenam si decupam prima litera a numelui
- desenam si decupam varsta sarbatoritului
- alegem cateva alemente decorative in functie de anotimp, gen sau chiar preferinte
- cautam personaje preferate, imagini ce reprezinta hobby-urile si le decupam pentru felicitare, sau poate gasim stickere.

Pregatim cartonul pentru felicitare si incepem sa decoram.



Daca gasiti inspiratie in felicitarile noastre, lasati-ne si noua un comentariu. Mulumim!

Seara frumoasa!

Saptamana PSI pentru PARINTI 11-17 februarie



Intre 11 si 17 februarie Editura Trei si Librariile Carturesti au pregatit o editie speciala a Saptamanii Psi.
Iata ce spune invitatia ... Vrei sa afli care sunt semnele care-l tradeaza pe copilul tau atunci cand te minte? Ai vrea sa intelegi ce-l atrage asa de mult la jocurile video? Doresti sa-l faci premiant, dar el pare sa aiba alte ganduri? A ajuns la varsta turbulenta a adolescentei si cauti noi cai de comunicare? Afla ce se intampla in mintea lui si care sunt cele mai eficiente planuri de actiune de la psihologi si psihoterapeuti cu experienta din orasul tau.
Parinti si bunici, educatori si psihologi sunt asteptati in sapte orase universitare, la o discutie cu specialisti in psihologia copilului si adolescentului.
Vei afla cum sa transformi basmele in instrumente terapeutice, cum sa descifrezi limbajul secret al celor mici, cum sa calmezi tensiunile inventand jocuri, dar mai ales ce poti invata de la copilul tau si cum sa-i asiguri o dezvoltare armonioasa.

Intrarea la evenimentele de la Librariile Carturesti este gratuita, iar cartile de parenting si psihologia copilului ale Editurii Trei vor putea fi cumparate cu o reducere de 25%in toata saptamana 11-17 februarie.
Saptamana PSI pentru parintigazduieste psihologi si specialisti in parenting din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Arad si Constanta.

Iata care este programul pentru Iasi
12 februarie (marti) – ora 18.00
Denumirea evenimentului: Minciuna dintre parinti si copii.
Invitat: Cristi Petrescu
13 februarie (miercuri) – ora 18.00
Denumirea evenimentului: Despre copil, ca membru al familiei: cum facem sa crestem armonios, ca indivizi si ca intreg.
Invitat: Sinziana Baltatescu
14 februarie (joi) – ora 18.00
Denumirea evenimentului: Limbajul secret al copiilor. Cum sa-ti intelegi mai bine copilul.
Invitati: Roxana Postolache
Locatie: Libraria Carturesti – Palas


Mai multe detalii despre evenimentele din celelalte locatitati gasiti la Editura Trei, pe pagina de facebook a Editurii sau pagina de facebook a Librariei Carturesti Iasi.
Zi frumoasa!






luni, 11 februarie 2013

Concurs Clubul Magic si Loriem



Luna aceasta avem concurs pe Pagina de Facebook.


Cu dor si drag de primavara va invit, impreuna cu ByLoriem, la CONCURS! Am pregatit pentru voi cateva lucrari, in spiritul primaverii, ce speram sa va incante privirea si sa vi le doriti.

Premiul I
- Un set (colier si cercei) handmade, imitatie de fildes, pasta polimerica, sirma placata cu aur, snur de piele
- Un tablou (17/9 cm) handmade cu iz de primavara
- 5 felicitari handmade
- 10 martisoare handmade

Premiul II
- Un tablou (17/9 cm) handmade cu iz de primavara
- 5 felicitari handmade
- 10 martisoare handmade

Premiul II
- Un tablou (17/9 cm) handmade cu iz de primavara
- 5 felicitari handmade
- 10 martisoare handmade

REGULI:
1. Like paginilor:
Clubul Magic
https://www.facebook.com/pages/Clubul-Magic-Copii-si-Parinti-Creativi/548654651816396
By Loriem
https://www.facebook.com/JewelsbyLoriem
2. share fotografiei de concurs (sa fie public)
3. lasa un comentariu (la fotografie) cu numarul cu care te-ai inscris

Cine castiga si nu a indeplinit regulile de inscriere pierde si vom face alta extragere! Inscrierile multiple ale unei singure persoane nu se vor lua in calcul! Concursul se termina in data de 24 februarie la ora 20:00! Cei 3 castigatori vor fi alesi aleatoriu (cu ajutorul random.org).
 
Va dorim mult succes!